knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Kuropatwy duszone w sosie koperkowym

Składniki:
2 kuropatwy,
1 łyżka tłuszczu do smażenia (margaryna lub masło),
sól,
1 łyżka męki,
1 szkl. wody.
Sos:
1 łyżka masła,
pól szkl. śmietany,
1 łyżka drobno pokrajanego koperku,
sól.


Sposób przyrządzenia:
Kuropatwy oskubać, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, podzielić na porcje, posolić i pozostawić na 1 h. Porcje mięsa oprószyć mąką i obsmażyć na tłuszczu, całość przełożyć do rondla, dodać szklankę wody i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby wyparowany sos uzupełniać wodą.
Z masła i mąki sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wodą, dodać sos z pieczenia kuropatw, doprawić do smaku i gotować około 10 min. Przygotowanym sosem zalać mięso w rondlu, dodać śmietanę i koperek, zagotować.
Podawać z drążonymi ziemniakami lub ziemniakami puree, mizerią sałatką z pomidorów lub papryką.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.