Kuropatwy duszone w sosie koperkowym


Składniki:
2 kuropatwy,
1 łyżka tłuszczu do smażenia (margaryna lub masło),
sól,
1 łyżka męki,
1 szkl. wody.
Sos:
1 łyżka masła,
pól szkl. śmietany,
1 łyżka drobno pokrajanego koperku,
sól.


Sposób przyrządzenia:
Kuropatwy oskubać, opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką, podzielić na porcje, posolić i pozostawić na 1 h. Porcje mięsa oprószyć mąką i obsmażyć na tłuszczu, całość przełożyć do rondla, dodać szklankę wody i dusić do miękkości pod przykryciem na małym ogniu, w miarę potrzeby wyparowany sos uzupełniać wodą.
Z masła i mąki sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić ją wodą, dodać sos z pieczenia kuropatw, doprawić do smaku i gotować około 10 min. Przygotowanym sosem zalać mięso w rondlu, dodać śmietanę i koperek, zagotować.
Podawać z drążonymi ziemniakami lub ziemniakami puree, mizerią sałatką z pomidorów lub papryką.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl