Kuropatwy duszone w kiszonej kapuścieSkładniki:
2 kuropatwy,
100 g słoniny,
1 duża cebula,
500 g kiszonej kapusty,
1 szkl. białego wytrawnego wina,
pół szkl. rosołu,
1 łyżka smalcu,
1 łyżeczka mąki,
sól,
1 łyżka masła.
Sposób przyrządzenia:
Kapustę odcisnąć, drobno posiekać. W rondlu zeszklić na smalcu drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, zalać rosołem i dusić na małym ogniu ok. 40 min.
Kuropatwy sprawić i umyć, natrzeć solą, naszpikować słoniną, obsmażyć na maśle, skropić winem, wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aby się ładnie zrumieniły.
Do kapusty wlać wino, wymieszać, włożyć kuropatwy podzielone na połówki i dusić razem, aż kuropatwy będą miękkie. Na suchej patelni zrumienić mąkę, zagęścić kapustę, wymieszać. Połówki tuszek ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć kapustą. Wydrukuj
|