Kuropatwy duszone w kiszonej kapu¶cie


Składniki:
2 kuropatwy,
100 g słoniny,
1 duża cebula,
500 g kiszonej kapusty,
1 szkl. białego wytrawnego wina,
pół szkl. rosołu,
1 łyżka smalcu,
1 łyżeczka m±ki,
sól,
1 łyżka masła.


Sposób przyrz±dzenia:
Kapustę odcisn±ć, drobno posiekać. W rondlu zeszklić na smalcu drobno pokrojon± cebulę, dodać kapustę, zalać rosołem i dusić na małym ogniu ok. 40 min.
Kuropatwy sprawić i umyć, natrzeć sol±, naszpikować słonin±, obsmażyć na ma¶le, skropić winem, wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aby się ładnie zrumieniły.
Do kapusty wlać wino, wymieszać, włożyć kuropatwy podzielone na połówki i dusić razem, aż kuropatwy będ± miękkie. Na suchej patelni zrumienić m±kę, zagę¶cić kapustę, wymieszać. Połówki tuszek ułożyć na ogrzanym półmisku, obłożyć kapust±.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl