Składniki:
2 kuropatwy,
sól,
4 łyżki tłuszczu,
60 dkg czerwonej kapusty,
2 małe cebule,
1 szkl. wody,
1/2 szkl. czerwonego,
wytrawnego wina,
2 łyżeczki mąki,
2 łyżeczki soku z cytryny.
Sposób przyrządzenia:
Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, posolić wewnątrz i z zewnątrz i zrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć wraz z tłuszczem do rondla, dodać poszatkowaną kapustę, obrane i pokrojone w kostkę cebule, wlać wodę i dusić na słabym ogniu bez przykrycia. W połowie duszenia wlać wino i dodać sól do smaku. Gdy składniki są miękkie wsypać po trochu mąkę, cały czas mieszając, aby nie było grudek, zagotować. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z ziemniakami, pyzami lub kluskami śląskimi.
replica rolex