Kuropatwy duszone w czerownej kapu¶cie


Składniki:
2 kuropatwy,
sól,
4 łyżki tłuszczu,
60 dkg czerwonej kapusty,
2 małe cebule,
1 szkl. wody,
1/2 szkl. czerwonego,
wytrawnego wina,
2 łyżeczki m±ki,
2 łyżeczki soku z cytryny.


Sposób przyrz±dzenia:
Skruszałe kuropatwy sprawić, wytrzeć, posolić wewn±trz i z zewn±trz i zrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron. Przełożyć wraz z tłuszczem do rondla, dodać poszatkowan± kapustę, obrane i pokrojone w kostkę cebule, wlać wodę i dusić na słabym ogniu bez przykrycia. W połowie duszenia wlać wino i dodać sól do smaku. Gdy składniki s± miękkie wsypać po trochu m±kę, cały czas mieszaj±c, aby nie było grudek, zagotować. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z ziemniakami, pyzami lub kluskami ¶l±skimi.
replica rolex

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl