knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Tapety
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
Cz@t
Strona główna
 
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Kuropatwy duszone

Składniki:
2 kuropatwy,
50 g słoniny,
50 g szynki,
1 cebula,
włoszczyzna,
skórka z połowy cytryny,
sok z 1 cytryny,
2 łyżki cukru,
2 listki laurowe,
1 szkl. białego wytrawnego wina,
pół łyżeczki tymianku,
1 łyżka musztardy,
pół szkl. rosołu,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka mąki,
50 g masła.


Sposób przyrządzenia:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą, naszpikować cienkimi paskami słoniny, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną cebulę i włoszczyznę, szynkę, drobno pokrojoną skórkę z cytryny, tymianek i listki. Podlać winem i dusić na małym ogniu ok. 45 min.
Wyjąć kuropatwy, podzielić na połówki. Zarobić zasmażkę z masła i mąki, dodać do warzyw, przetrzeć przez sito. Dodać musztardę, cukier i wino, wymieszać, zagotować. Włożyć kuropatwy i dusić na małym ogniu jeszcze kilka minut.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatnoœci Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2017 knieja.pl.