Kuropatwy duszoneSkładniki:
2 kuropatwy,
50 g słoniny,
50 g szynki,
1 cebula,
włoszczyzna,
skórka z połowy cytryny,
sok z 1 cytryny,
2 łyżki cukru,
2 listki laurowe,
1 szkl. białego wytrawnego wina,
pół łyżeczki tymianku,
1 łyżka musztardy,
pół szkl. rosołu,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka mąki,
50 g masła.
Sposób przyrządzenia:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć solą, naszpikować cienkimi paskami słoniny, obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną cebulę i włoszczyznę, szynkę, drobno pokrojoną skórkę z cytryny, tymianek i listki. Podlać winem i dusić na małym ogniu ok. 45 min.
Wyjąć kuropatwy, podzielić na połówki. Zarobić zasmażkę z masła i mąki, dodać do warzyw, przetrzeć przez sito. Dodać musztardę, cukier i wino, wymieszać, zagotować. Włożyć kuropatwy i dusić na małym ogniu jeszcze kilka minut. Wydrukuj
|