Kuropatwy duszone


Składniki:
2 kuropatwy,
50 g słoniny,
50 g szynki,
1 cebula,
włoszczyzna,
skórka z połowy cytryny,
sok z 1 cytryny,
2 łyżki cukru,
2 listki laurowe,
1 szkl. białego wytrawnego wina,
pół łyżeczki tymianku,
1 łyżka musztardy,
pół szkl. rosołu,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka m±ki,
50 g masła.


Sposób przyrz±dzenia:
Sprawione i umyte kuropatwy natrzeć sol±, naszpikować cienkimi paskami słoniny, obsmażyć na ma¶le, przełożyć do rondla, dodać pokrojon± cebulę i włoszczyznę, szynkę, drobno pokrojon± skórkę z cytryny, tymianek i listki. Podlać winem i dusić na małym ogniu ok. 45 min.
Wyj±ć kuropatwy, podzielić na połówki. Zarobić zasmażkę z masła i m±ki, dodać do warzyw, przetrzeć przez sito. Dodać musztardę, cukier i wino, wymieszać, zagotować. Włożyć kuropatwy i dusić na małym ogniu jeszcze kilka minut.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl