Klopsiki z jeleniaSkładniki:
600 g jeleniego mięsa,
200 g tłustego surowego boczku,
1 bułka namoczona w mleku,
1 jajko,
sól,
pieprz,
1 cebula,
pół łyżeczki tymianku,
2 łyżki tartej bułki,
1 szkl. mocnego rosołu,
1 cytryna,
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 łyżka kaparów,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka mąki,
tłuszcz do smażenia.
Sposób przyrządzenia:
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Mięso, boczek i odciśniętą z mleka bułkę przepuścić przez maszynkę. Dodać cebulę, sól, pieprz, tymianek, jajko i otartą skórkę z cytryny. Dokładnie wyrobić masę, uformować klopsiki, obtoczyć w tartej bułce, smażyć z obu stron na gorącym tłuszczu.
W rondelku zagrzać rosół, dodać pokrojoną w plasterki cytrynę (bez pestek), gałkę muszkatołową. Zagotować pod przykryciem. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić przecedzonym rosołem, dodać kapary, wymieszać. Włożyć usmażone klopsiki i chwilę razem dusić. Wydrukuj
|