
Klopsiki z jelenia
Składniki:
600 g jeleniego mięsa,
200 g tłustego surowego boczku,
1 bułka namoczona w mleku,
1 jajko,
sól,
pieprz,
1 cebula,
pół łyżeczki tymianku,
2 łyżki tartej bułki,
1 szkl. mocnego rosołu,
1 cytryna,
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 łyżka kaparów,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka m±ki,
tłuszcz do smażenia.
Sposób przyrz±dzenia:
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na ma¶le. Mięso, boczek i odci¶nięt± z mleka bułkę przepu¶cić przez maszynkę. Dodać cebulę, sól, pieprz, tymianek, jajko i otart± skórkę z cytryny. Dokładnie wyrobić masę, uformować klopsiki, obtoczyć w tartej bułce, smażyć z obu stron na gor±cym tłuszczu.
W rondelku zagrzać rosół, dodać pokrojon± w plasterki cytrynę (bez pestek), gałkę muszkatołow±. Zagotować pod przykryciem. Zrobić zasmażkę z masła i m±ki, rozprowadzić przecedzonym rosołem, dodać kapary, wymieszać. Włożyć usmażone klopsiki i chwilę razem dusić.
Copyright © 2002-2025 www.knieja.pl |