Zrazy z jeleniaSkładniki:
500g udźca,
50g wędzonej słoniny,
50g masła,
sól,
pieprz,
otarta skórka z jednej cytryny,
jedna łyżeczka mąki,
jeden mały kieliszek madery,
jedna łyżeczka sosu worchester,
2 łyżki rosołu,
jedna bułka na grzanki,
jedna szklanka mleka.
Sposób przyrządzenia:
Wyżyłowane i umyte mięso włożyć do garnka, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, pokroić na małe zraziki, lekko zbić tłuczkiem, naszpikować paskami słoniny, posypać solą, pieprzem i otartą skórką z cytryny, zostawić na godzinę. Oprószyć zraziki mąką, obsmażyć z obu stron na stopionym maśle, przełożyć do rondelka, skropić wodą, poddusić. Na pozostałym po smażeniu maśle zrobić zasmażkę z mąki, wlać rosół, wino i worchester, zagotować, polać zrazy. Podawać z grzankami z bułki i duszoną w winie czerwoną kapustą. Wydrukuj
|