Zrazy z jelenia


Składniki:
500g udĽca,
50g wędzonej słoniny,
50g masła,
sól,
pieprz,
otarta skórka z jednej cytryny,
jedna łyżeczka m±ki,
jeden mały kieliszek madery,
jedna łyżeczka sosu worchester,
2 łyżki rosołu,
jedna bułka na grzanki,
jedna szklanka mleka.


Sposób przyrz±dzenia:
Wyżyłowane i umyte mięso włożyć do garnka, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyj±ć, osuszyć, pokroić na małe zraziki, lekko zbić tłuczkiem, naszpikować paskami słoniny, posypać sol±, pieprzem i otart± skórk± z cytryny, zostawić na godzinę. Oprószyć zraziki m±k±, obsmażyć z obu stron na stopionym ma¶le, przełożyć do rondelka, skropić wod±, poddusić. Na pozostałym po smażeniu ma¶le zrobić zasmażkę z m±ki, wlać rosół, wino i worchester, zagotować, polać zrazy. Podawać z grzankami z bułki i duszon± w winie czerwon± kapust±.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl