| Zrazy z jelenia zawijane z białą kiełbasą i szynkąSkładniki:60 dag mięsa z udźca,
 10 dag słoniny,
 sól,
 pieprz.
 Nadzienie:
 20 dag surowej białej kiełbasy,
 10 dag surowej szynki wędzonej,
 5 dag tartego żółtego sera,
 2 ząbki czosnku,
 1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki,
 sól,
 pieprz.
 Zalewa:
 200 ml octu,
 300 ml wody,
 10 dag cebuli,
 po 5 dag selera,
 pietruszki i marchewki,
 1-2 listki laurowe,
 parę ziaren ziela angielskiego,
 1-2 ząbki czosnku.
 
 
 Sposób przyrządzenia:
 Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie talarki i obgotować w wodzie z octem i przyprawami, ochłodzić, dodać roztarty czosnek.
 Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 3-4 dni. Po wyjęciu mięso dobrze osączyć z zalewy, pokrajać w plastry w poprzek włókien, rozbić cienkie plastry uważając, aby ich nie uszkodzić, lekko posolić.
 Przygotować nadzienie: szynkę pokrajać w bardzo drobną kostkę, połączyć z kiełbasą wyjętą z osłonki, tartym serem, roztartym czosnkiem, zieloną pietruszką, dodać sól, pieprz, dobrze wyrobić.
 Przygotowanym nadzieniem posmarować zrazy, spiąć wykałaczkami. Słoninę pokrajać w kostkę, usmażyć, skwarki wyjąć, na tłuszczu obsmażyć zrazy ze wszystkich stron. W płaskim rondlu ułożyć ściśle zrazy, podlać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem około 1 godziny na małym ogniu. Podawać z makaronem spaghetti, sałatką z czerwonej kapusty, zieloną sałatą, mizerią.
 Wydrukuj
  
 
 |