Zrazy z jelenia zawijane z białą kiełbasą i szynką


Składniki:
60 dag mięsa z udźca,
10 dag słoniny,
sól,
pieprz.
Nadzienie:
20 dag surowej białej kiełbasy,
10 dag surowej szynki wędzonej,
5 dag tartego żółtego sera,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki,
sól,
pieprz.
Zalewa:
200 ml octu,
300 ml wody,
10 dag cebuli,
po 5 dag selera,
pietruszki i marchewki,
1-2 listki laurowe,
parę ziaren ziela angielskiego,
1-2 ząbki czosnku.


Sposób przyrządzenia:
Przygotować zalewę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, pokrajać w cienkie talarki i obgotować w wodzie z octem i przyprawami, ochłodzić, dodać roztarty czosnek.
Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego naczynia, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 3-4 dni. Po wyjęciu mięso dobrze osączyć z zalewy, pokrajać w plastry w poprzek włókien, rozbić cienkie plastry uważając, aby ich nie uszkodzić, lekko posolić.
Przygotować nadzienie: szynkę pokrajać w bardzo drobną kostkę, połączyć z kiełbasą wyjętą z osłonki, tartym serem, roztartym czosnkiem, zieloną pietruszką, dodać sól, pieprz, dobrze wyrobić.
Przygotowanym nadzieniem posmarować zrazy, spiąć wykałaczkami. Słoninę pokrajać w kostkę, usmażyć, skwarki wyjąć, na tłuszczu obsmażyć zrazy ze wszystkich stron. W płaskim rondlu ułożyć ściśle zrazy, podlać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem około 1 godziny na małym ogniu. Podawać z makaronem spaghetti, sałatką z czerwonej kapusty, zieloną sałatą, mizerią.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl