Zrazy zawijane z jelenia po hetmańskuSkładniki:
50 dag combra lub udźca bez kości,
5 dag suszonych śliwek,
5 dag sera żóltego,
4 dag szynki wędzonej,
2 dag mąki,
tłuszcz,
1/2 szklanki śmietany,
4 dag chrzanu tartego,
3-4 dag tartego chleba razowego,
sól,
pieprz i sok z cytryny do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać w cienkie szerokie plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i posypać przyprawami. śliwki umyć, namoczyć, wypestkować, pokrajać w paseczki razem z serem i szynką. Potem rozłożyć na mięsie, zawinąć w ruldniki, obwiązać nitką lub spiąć szpadkami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlać śmietanę, dodać chrzan i chleb, doprawić. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą, z kalafiorem i sałatą zieloną. Wydrukuj
|