
Zrazy zawijane z jelenia po hetmańsku
Składniki:
50 dag combra lub udĽca bez ko¶ci,
5 dag suszonych ¶liwek,
5 dag sera żóltego,
4 dag szynki wędzonej,
2 dag m±ki,
tłuszcz,
1/2 szklanki ¶mietany,
4 dag chrzanu tartego,
3-4 dag tartego chleba razowego,
sól,
pieprz i sok z cytryny do smaku.
Sposób przyrz±dzenia:
Mięso umyć, zdj±ć błonę, wyżyłować, pokrajać w cienkie szerokie plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wod± i posypać przyprawami. ¶liwki umyć, namoczyć, wypestkować, pokrajać w paseczki razem z serem i szynk±. Potem rozłożyć na mięsie, zawin±ć w ruldniki, obwi±zać nitk± lub spi±ć szpadkami, oprószyć m±k±, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wod± i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia wlać ¶mietanę, dodać chrzan i chleb, doprawić. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kasz±, z kalafiorem i sałat± zielon±.
Copyright © 2002-2025 www.knieja.pl |