knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z zająca

Zając w śmietanie

Składniki:
Zając lub tylko comber i uda,
100 g słoniny,
sól,
1 łyżka masła,
1 szkl. kwaśnej,
gęstej śmietany,
1 łyżeczka mąki.

Marynata:
1 cytryna lub 0.25 szkl. octu,
0.25 szkl. czerwonego wina,
0.25 szkl. wody,
1 cebula,
1 marchewka,
1 pietruszka,
ćwierć selera,
2 listki laurowe,
po 5 - 7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
szczypta cukru.


Sposób przyrządzenia:
Jarzyny ugotowane w marynacie zetrzeć na grubej tarce. Umytego zająca ułożyć w kamiennym garnku, obłożyć startymi jarzynami i cebulą, zalać przestudzoną marynatą i wynieść na 2 - 3 dni w chłodne miejsce.

Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć solą, ułożyć w rondlu, obłożyć masłem i dusić przez pół godziny pod przykryciem, skrapiając od czasu do czasu przecedzoną marynatą. Po 30 min. duszenia dodać jarzyny wyjęte z marynaty, podlać marynatą i dusić na małym ogniu. Gdy zając miękki, wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na żaroodpornym półmisku.

Powstały w czasie pieczenia sos przetrzeć przez sito, dodać wymieszaną z mąką śmietanę. Zająca zalać sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2020 knieja.pl.