   
            Zając w śmietanie
 Składniki: 
Zając lub tylko comber i uda, 
100 g słoniny, 
sól, 
1 łyżka masła, 
1 szkl. kwaśnej, 
gęstej śmietany, 
1 łyżeczka mąki. 
 
Marynata: 
1 cytryna lub 0.25 szkl. octu, 
0.25 szkl. czerwonego wina, 
0.25 szkl. wody, 
1 cebula, 
1 marchewka, 
1 pietruszka, 
ćwierć selera, 
2 listki laurowe, 
po 5 - 7 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, 
szczypta cukru. 
 
 
Sposób przyrządzenia: 
        Jarzyny ugotowane w marynacie zetrzeć na grubej tarce. Umytego zająca ułożyć w kamiennym garnku, obłożyć startymi jarzynami i cebulą, zalać przestudzoną marynatą i wynieść na 2 - 3 dni w chłodne miejsce. 
         
        Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć solą, ułożyć w rondlu, obłożyć masłem i dusić przez pół godziny pod przykryciem, skrapiając od czasu do czasu przecedzoną marynatą. Po 30 min. duszenia dodać jarzyny wyjęte z marynaty, podlać marynatą i dusić na małym ogniu. Gdy zając miękki, wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na żaroodpornym półmisku. 
         
        Powstały w czasie pieczenia sos przetrzeć przez sito, dodać wymieszaną z mąką śmietanę. Zająca zalać sosem, wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. 
 Copyright © 2002-2025 www.knieja.pl  |