Zając w potrawce winnejSkładniki: 
1 kg zająca, 
4 łyżki dobrego oleju (np. sojowego), 
1 łyżka mąki, 
sól i pieprz do smaku. 
 
Zalewa: 
1 szkl. czerwonego wina, 
wytrawnego, 
1 marchew, 
2 ząbki czosnku, 
4 cebule, 
6 - 7 roztartych ziaren pieprzu. 
 
 
Sposób przyrządzenia: 
        Zalać na noc kawałki skruszałego zająca zalewą wykonaną z podanych wyżej składników. Przed przyrządzeniem wyjąć zająca z zalewy, osuszyć w ściereczce, obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze oleju. Wsypać mąkę, posolić i popieprzyć, wlać zalewę wraz z warzywami. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 35 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. 
        Uwaga! Do potrawy tej można użyć nawet nieudane, ale niesłodkie wino domowe.   Wydrukuj  
 
 |