Zając w potrawce winnej


Składniki:
1 kg zająca,
4 łyżki dobrego oleju (np. sojowego),
1 łyżka mąki,
sól i pieprz do smaku.

Zalewa:
1 szkl. czerwonego wina,
wytrawnego,
1 marchew,
2 ząbki czosnku,
4 cebule,
6 - 7 roztartych ziaren pieprzu.


Sposób przyrządzenia:
Zalać na noc kawałki skruszałego zająca zalewą wykonaną z podanych wyżej składników. Przed przyrządzeniem wyjąć zająca z zalewy, osuszyć w ściereczce, obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze oleju. Wsypać mąkę, posolić i popieprzyć, wlać zalewę wraz z warzywami. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 35 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Uwaga! Do potrawy tej można użyć nawet nieudane, ale niesłodkie wino domowe.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl