Zając po wilanowskuSkładniki:
Comber i uda,
3 dag mąki,
tłuszcz,
1 kg ziemniaków,
5 dag powideł śliwkowych,
5 dag dżemu z dzikiej róży,
3 dag koncentratu pomidorowego,
4 łyżki soku cytrynowego,
łyżka otartej skórki cytrynowej,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodziarce na godzinę. Następnie oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i piec polewając wytworzonym sosem. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, dodać do mięsa pod koniec pieczenia razem z powidłami, dżemem, koncentratem pomidorowym, sokiem i skórką cytrynową oraz przyprawami. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku, wkoło obłożyć ziemniakami i polać doprawionym sosem. Podawać z zieloną sałatą, surówkami. Wydrukuj
|