Zaj±c po wilanowsku


Składniki:
Comber i uda,
3 dag m±ki,
tłuszcz,
1 kg ziemniaków,
5 dag powideł ¶liwkowych,
5 dag dżemu z dzikiej róży,
3 dag koncentratu pomidorowego,
4 łyżki soku cytrynowego,
łyżka otartej skórki cytrynowej,
sól i pieprz do smaku.


Sposób przyrz±dzenia:
Mięso umyć, zdj±ć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodziarce na godzinę. Następnie oprószyć m±k±, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wod± i piec polewaj±c wytworzonym sosem. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, dodać do mięsa pod koniec pieczenia razem z powidłami, dżemem, koncentratem pomidorowym, sokiem i skórk± cytrynow± oraz przyprawami. Miękkie mięso wyj±ć, pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku, wkoło obłożyć ziemniakami i polać doprawionym sosem. Podawać z zielon± sałat±, surówkami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl