Zając po mieszczańskuSkładniki:
Uda,
marynata do mięsa,
2 dag mąki,
tłuszcz,
śmietanka,
5 dag orzechów wlosłkich bez łupin,
2 jajka,
sól,
pieprz i starta skórka cytrynowa do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić śmietanką i upiec. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć. Miękkie mięso pokrajać na porcje. Sos połączyć z orzechami i jajkami, doprawić, polać mięso i zapiec. Podawać z ziemniakami i marchewką zasmażaną z groszkiem. Wydrukuj
|