Zaj±c po mieszczańsku


Składniki:
Uda,
marynata do mięsa,
2 dag m±ki,
tłuszcz,
¶mietanka,
5 dag orzechów wlosłkich bez łupin,
2 jajka,
sól,
pieprz i starta skórka cytrynowa do smaku.


Sposób przyrz±dzenia:
Mięso umyć, zdj±ć błonę, zalać marynat± i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Następnie mięso wyj±ć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć m±k±, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić ¶mietank± i upiec. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć. Miękkie mięso pokrajać na porcje. Sos poł±czyć z orzechami i jajkami, doprawić, polać mięso i zapiec. Podawać z ziemniakami i marchewk± zasmażan± z groszkiem.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl