Zając po hetmańskuSkładniki:
Comber i uda,
maryrtata do mięsa,
4 dag mąki,
tłuszcz,
5 dag musztardy,
5 dag koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz,
tymianek,
rozmaryn,
majeranek i przyprawa do zup do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody, musztardę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Miękkie mięso należy pokrajać na porcje, po czym polać doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami, kalafiorem i sałatą zieloną. Wydrukuj
|