Zając w śmietanieSkładniki:
Comber i uda,
100 ml śmietany,
100 ml octu,
200 ml wody,
5 dkg cebuli do marynaty,
8 dkg cebuli do duszenia,
5 dkg słoniny,
2 dkg mąki,
sól,
cukier,
pieprz i przyprawa do zup oraz majeranek do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, zalać octem i wodą, zagotować, doprawić, zalać umyte mięso, pozostawić w chłodziarce na 24 h. Następnie wyjąć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukną i pokrajaną w kostkę cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką, doprawić. Podawać z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Wydrukuj
|