Zaj±c w ¶mietanie


Składniki:
Comber i uda,
100 ml ¶mietany,
100 ml octu,
200 ml wody,
5 dkg cebuli do marynaty,
8 dkg cebuli do duszenia,
5 dkg słoniny,
2 dkg m±ki,
sól,
cukier,
pieprz i przyprawa do zup oraz majeranek do smaku.


Sposób przyrz±dzenia:
Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, zalać octem i wod±, zagotować, doprawić, zalać umyte mięso, pozostawić w chłodziarce na 24 h. Następnie wyj±ć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i m±k±, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obran±, opłukn± i pokrajan± w kostkę cebul±, skropić wod± i dusić na małym ogniu, pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać ¶mietanę wymieszan± z pozostał± m±k±, doprawić. Podawać z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl