knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z zająca

Zając duszony z cytrynami

Składniki:
Comber i udka zająca,
1-2 cytryny,
100 ml oleju słonecznikowego lub oliwy,
1/4 l bulionu,
imbir,
sól,
pieprz,
3 łyżki drobno pokrajanej zielonej pietruszki.
Zalewa:
100 ml octu,
300 ml wody,
po 5 dag marchwi,
pietruszki i selera,
10 dag cebuli,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
1-2listki laurowe.


Sposób przyrządzenia:
Przygotować zalewę: obrane i opłukane warzywa pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić.
Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso dobrze osączyć, podzielić na porcje, natrzeć solą, pieprzem, imbirem i wstawić do chłodnego miejsca na 3 godz. Cytryny dobrze umyć, z jednej wycisnąć sok. Połowę soku wymieszać z dwoma łyżkami oleju lub oliwy i mieszaniną tą polać mięso i znowu pozostawić na 2 godz. w chłodnym miejscu. Porcje mięsa obrumienić na pozostałym oleju lub oliwie, przełożyć do rondla, dodać bulion lub rosół i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Drugą cytrynę sparzyć wrzątkiem, połowę pokrajać razem ze skórką w krążki i włożyć do rondla z potrawą, dusić jeszcze przez 5 min. na bardzo małym ogniu. Gotową potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z pozostałej połowy cytryny.
Porcje mięsa podawać polane sosem i udekorowane krążkami cytryny (tymi z duszenia), z dodatkiem ziemniaków suto posypanych zieloną pietruszką, łagodnych surówek i sałatek, zielonej sałaty, cykorii.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.