Zając duszony z cytrynami


Składniki:
Comber i udka zająca,
1-2 cytryny,
100 ml oleju słonecznikowego lub oliwy,
1/4 l bulionu,
imbir,
sól,
pieprz,
3 łyżki drobno pokrajanej zielonej pietruszki.
Zalewa:
100 ml octu,
300 ml wody,
po 5 dag marchwi,
pietruszki i selera,
10 dag cebuli,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
1-2listki laurowe.


Sposób przyrządzenia:
Przygotować zalewę: obrane i opłukane warzywa pokrajać w plasterki, obgotować w wodzie, dodać ocet i przyprawy, zagotować, ochłodzić.
Mięso umyć, osączyć z wody, włożyć do emaliowanego garnka, zalać ochłodzoną zalewą, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2-3 dni. Po wyjęciu z zalewy mięso dobrze osączyć, podzielić na porcje, natrzeć solą, pieprzem, imbirem i wstawić do chłodnego miejsca na 3 godz. Cytryny dobrze umyć, z jednej wycisnąć sok. Połowę soku wymieszać z dwoma łyżkami oleju lub oliwy i mieszaniną tą polać mięso i znowu pozostawić na 2 godz. w chłodnym miejscu. Porcje mięsa obrumienić na pozostałym oleju lub oliwie, przełożyć do rondla, dodać bulion lub rosół i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Drugą cytrynę sparzyć wrzątkiem, połowę pokrajać razem ze skórką w krążki i włożyć do rondla z potrawą, dusić jeszcze przez 5 min. na bardzo małym ogniu. Gotową potrawę doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z pozostałej połowy cytryny.
Porcje mięsa podawać polane sosem i udekorowane krążkami cytryny (tymi z duszenia), z dodatkiem ziemniaków suto posypanych zieloną pietruszką, łagodnych surówek i sałatek, zielonej sałaty, cykorii.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl