Przodek zajęczy w ostrym sosieSkładniki:
Comber i uda,
mleko,
2 dag mąki,
tłuszcz,
25 dag cebuli,
5 dag rodzyków,
1/2 szklanki śliwowicy,
sól,
pieprz i naturalny miód do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 h. Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać przetartym i doprawionym sosem połączonym z opłukanymi rodzynkami i śliwowicą, chwilę poddusić. Podawać z ryżem i cymesem z marchwią.
Wydrukuj
|