knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z zająca

Pieczeń z zająca w sosie jajecznym

Składniki:
1 młody zając (1,5 kg) lub sam comber i uda,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki rozmarynu,
20 ziaren pieprzu,
6 łyżek oleju,
sok z 1 cytryny,
1 kieliszek koniaku,
sól,
1 kg ziemniaków,
sos jajeczny z 4 jajek.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego, umytego, osuszonego zająca oprószyć z zewnątrz i od wewnątrz tymiankiem, rozmarynem oraz grubo zmielonym pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posmarować olejem połączonym z koniakiem, zapakować w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2-3 dni. Następnie oprószyć zająca solą, umieścić w głębokiej brytfannie, polać olejem z zalewy, po czym wstawić do gorącego piekarnika i zarumienić ze wszystkich stron na ostrym (220-230°C) ogniu.
Obrane, opłukane ziemniaki pokrajać w plasterki i włożyć do brytfanny, pod zająca. Zmniejszyć ogień (170-180°C) i piec przez dalszych 60 - 70 min., aż mięso upiecze się do miękkości i zrumieni na złoty kolor. Ziemniaki wybrać na ogrzany półmisek, zająca wyporcjować, ułożyć na warstwie ziemniaków, nadając mu pierwotny kształt i powlec cienką warstwą sosu jajecznego. Resztę gorącego sosu podać osobno w sosjerce.


Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.