Pieczeń z zająca w sosie jajecznym


Składniki:
1 młody zając (1,5 kg) lub sam comber i uda,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki rozmarynu,
20 ziaren pieprzu,
6 łyżek oleju,
sok z 1 cytryny,
1 kieliszek koniaku,
sól,
1 kg ziemniaków,
sos jajeczny z 4 jajek.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego, umytego, osuszonego zająca oprószyć z zewnątrz i od wewnątrz tymiankiem, rozmarynem oraz grubo zmielonym pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posmarować olejem połączonym z koniakiem, zapakować w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 2-3 dni. Następnie oprószyć zająca solą, umieścić w głębokiej brytfannie, polać olejem z zalewy, po czym wstawić do gorącego piekarnika i zarumienić ze wszystkich stron na ostrym (220-230°C) ogniu.
Obrane, opłukane ziemniaki pokrajać w plasterki i włożyć do brytfanny, pod zająca. Zmniejszyć ogień (170-180°C) i piec przez dalszych 60 - 70 min., aż mięso upiecze się do miękkości i zrumieni na złoty kolor. Ziemniaki wybrać na ogrzany półmisek, zająca wyporcjować, ułożyć na warstwie ziemniaków, nadając mu pierwotny kształt i powlec cienką warstwą sosu jajecznego. Resztę gorącego sosu podać osobno w sosjerce.


Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl