Comber zajęczy w maderzeSkładniki:
Comber i udka z 1 zająca,
10 dag słoniny,
6 dag tłuszczu,
1 łyżka mąki,
1 szklanka wody.
Zaprawa:
1 włoszczyzna bez kapusty,
5 dag cebuli,
2 łyżki oleju,
1 łyżka octu,
1 listek laurowy,
7-10 ziaren pieprzu,
7-10 ziaren ziela angielskiego,
7-10 ziaren jałowca,
1 łyżeczka cukru.
Sposób przyrządzenia:
Zrobić zaprawę. Przyprawy zemleć, warzywa zetrzeć na tarce do jarzyn, dodać cukier i ugnieść mocno, aż puszczą sok, wymieszać z olejem i octem. Mięso skruszałego zająca na 2 dni przed pieczeniem natrzeć i obłożyć zaprawą, po czym wynieść w chłodne miejsce. Po tym czasie otrząsnąć z mięsa warzywa z zaprawy, mięso naszpikować słoniną, posolić, posypać mąką i obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Wlać wodę, szybkowar zamknąć i ogrzewać 45 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Wydrukuj
|