Comber zajêczy w maderze


Sk³adniki:
Comber i udka z 1 zaj±ca,
10 dag s³oniny,
6 dag t³uszczu,
1 ³y¿ka m±ki,
1 szklanka wody.
Zaprawa:
1 w³oszczyzna bez kapusty,
5 dag cebuli,
2 ³y¿ki oleju,
1 ³y¿ka octu,
1 listek laurowy,
7-10 ziaren pieprzu,
7-10 ziaren ziela angielskiego,
7-10 ziaren ja³owca,
1 ³y¿eczka cukru.


Sposób przyrz±dzenia:
Zrobiæ zaprawê. Przyprawy zemleæ, warzywa zetrzeæ na tarce do jarzyn, dodaæ cukier i ugnie¶æ mocno, a¿ puszcz± sok, wymieszaæ z olejem i octem. Miêso skrusza³ego zaj±ca na 2 dni przed pieczeniem natrzeæ i ob³o¿yæ zapraw±, po czym wynie¶æ w ch³odne miejsce. Po tym czasie otrz±sn±æ z miêsa warzywa z zaprawy, miêso naszpikowaæ s³onin±, posoliæ, posypaæ m±k± i obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu. Wlaæ wodê, szybkowar zamkn±æ i ogrzewaæ 45 min. od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnêtrznego.

Copyright © 2002-2025 www.knieja.pl