Zrazy z dzika po ch³opskuSk³adniki:
50 dkg szynki lub ³opatki z dzika,
t³uszcz,
2 dkg m±ki,
60 dkg kapusty kwaszonej,
2 dkg grzybów suszonych,
8 dkg cebuli,
sól,
pieprz,
kminek do smaku.
Sposób przyrz±dzenia:
Miêso umyæ, wy¿y³owaæ, pokrajaæ w poprzek w³ókien na 8 kawa³ków, rozbiæ t³uczkiem zwil¿onym wod±, formowaæ rêk± i no¿em nadaj±c im kszta³t owalny, posypaæ przyprawami i m±k±, usma¿yæ z obu stron. Grzyby umyæ, namoczyæ, ugotowaæ, wyj±æ, pokrajaæ w paseczki. Kapustê pokrajaæ, zalaæ wywarem z miêsa i grzybów, dusiæ na ma³ym ogniu do miêkko¶ci. Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w kostkê, podsma¿yæ, dodaæ pozosta³± m±kê, lekko zrumieniæ, po³±czyæ z kapust±, dusiæ kilka minut, doprawiæ, wymieszaæ z grzybami, ob³o¿yæ zrazy, dusiæ jeszcze kilka minut, doprawiæ. Podawaæ z ziemniakami. Wydrukuj
|