Zrazy z dzika po chłopsku


Składniki:
50 dkg szynki lub łopatki z dzika,
tłuszcz,
2 dkg m±ki,
60 dkg kapusty kwaszonej,
2 dkg grzybów suszonych,
8 dkg cebuli,
sól,
pieprz,
kminek do smaku.


Sposób przyrz±dzenia:
Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać w poprzek włókien na 8 kawałków, rozbić tłuczkiem zwilżonym wod±, formować ręk± i nożem nadaj±c im kształt owalny, posypać przyprawami i m±k±, usmażyć z obu stron. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyj±ć, pokrajać w paseczki. Kapustę pokrajać, zalać wywarem z mięsa i grzybów, dusić na małym ogniu do miękko¶ci. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać pozostał± m±kę, lekko zrumienić, poł±czyć z kapust±, dusić kilka minut, doprawić, wymieszać z grzybami, obłożyć zrazy, dusić jeszcze kilka minut, doprawić. Podawać z ziemniakami.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl