knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Og³oszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjêæ
Opowie¶ci z kniei
Kuchnia my¶liwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona g³ówna
 
 
 
 
 
 
Og³oszenia
login: has³o:
Zapomnia³em has³a Zarejestruj siê!
     
« kuchnia my¶liwska - strona g³ówna | « potrawy z dzika

Szasz³yki z dziczyzny

Sk³adniki:
Brak wiêkszych obrazków.
800 g combra lub polêdwicy (dzik - jeleñ - sarna),
200 g surowego boczku wieprzowego,
2 kwa¶ne zielone jab³ka,
100 ml czerwonego wytrawnego wina,
50 ml ¿ubrówki,
4 niedu¿e cebule (mog± byæ dymki),
4 z±bki czosnku,
0.5 ³y¿ki miodu,
1 ³y¿ka musztardy z ziarnami gorczycy,
100 ml oleju,
sól,
pieprz.

Po 0.5 ³y¿eczki:
tymianku,
rozmarynu,
estragonu i oregano.


Sposób przyrz±dzenia:
Oczyszczone i umyte miêso pokroiæ w plasterki o grubo¶ci 1 cm, boczek w podobne o grubo¶ci 0.5 cm, jab³ka w cz±stki (bez gniazd nasiennych). Z miodu, musztardy, oleju, wina, posiekanego czosnku i przypraw zrobiæ bejcê, w której marynowaæ miêso ok. 12 h. Po wyjêciu z marynaty na³o¿yæ na szpadki (patyki) na przemian: miêso, boczek, cebulê, jab³ko itd. Szasz³yki mo¿na usma¿yæ na patelni, upiec w piekarniku, a jeszcze lepiej na grillu. Gor±ce szasz³yki u³o¿yæ na pó³misku i polaæ ¿ubrówk±, ewentualnie podpaliæ. Je¶li maj± stanowiæ danie g³ówne - serwowaæ z ry¿em.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatno¶ci Reklama strona g³ówna Strona g³ówna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.