Szaszłyki z dziczyzny


Składniki:
Brak większych obrazków.
800 g combra lub polędwicy (dzik - jeleń - sarna),
200 g surowego boczku wieprzowego,
2 kwaśne zielone jabłka,
100 ml czerwonego wytrawnego wina,
50 ml żubrówki,
4 nieduże cebule (mogą być dymki),
4 ząbki czosnku,
0.5 łyżki miodu,
1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy,
100 ml oleju,
sól,
pieprz.

Po 0.5 łyżeczki:
tymianku,
rozmarynu,
estragonu i oregano.


Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone i umyte mięso pokroić w plasterki o grubości 1 cm, boczek w podobne o grubości 0.5 cm, jabłka w cząstki (bez gniazd nasiennych). Z miodu, musztardy, oleju, wina, posiekanego czosnku i przypraw zrobić bejcę, w której marynować mięso ok. 12 h. Po wyjęciu z marynaty nałożyć na szpadki (patyki) na przemian: mięso, boczek, cebulę, jabłko itd. Szaszłyki można usmażyć na patelni, upiec w piekarniku, a jeszcze lepiej na grillu. Gorące szaszłyki ułożyć na półmisku i polać żubrówką, ewentualnie podpalić. Jeśli mają stanowić danie główne - serwować z ryżem.

Copyright © 2002-2024 www.knieja.pl