knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Panierowane kąski z bażanta

Składniki:
1 bażant,
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
1 cebula,
1 - 2 goździki,
sól,
pieprz,
2 jajka,
bułka tarta,
mąka,
tłuszcz do smażenia.
Zaprawa jarzynowa:
po 5 dkg marchewki,
selera i pietruszki,
10 dkg cebuli,
2 - 4 ziarna pieprzu,
1 listek laurowy,
1 - 2 łyżki oleju,
szczypta cukru.


Sposób przyrządzenia:
Przygotować zaprawę: jarzyny umyć, oczyścić, opłukać, osączyć z wody, pokrajać w bardzo cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać zmiażdżone przyprawy, olej i cukier, dobrze wygnieść aż jarzyny puszczą sok. Bażanta oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką. Przygotowaną zaprawą jarzynową natrzeć bażanta i włożyć do porcelanowego lub emaliowanego naczynia, posypać pozostałymi z nacierania warzywami, naczynie przykryć i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Później z bażanta zdjąć jarcyny, szybko opłukać pod bieżącą wodą.
Do garnka włożyć bażanta, dodać oczyszczoną włoszczyznę, opieczoną cebulę z wbitymi 1- 2 goździkami, wlać wrzącą i osoloną wodę (około półtora litra) i gotować na bardzo małym ogniu (wywar powinien tylko tzw. mrugać). Z ugotowanego bażanta mięso oddzielić od kości, pokrajać na niewielkie kawałki tzw. kąski, ochłodzić. Każdy kąsek lekko oprószyć pieprzem lub papryką, posolić, obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanych jajkach, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Rumiane, świeżo usmażone kąski podawać z frytkami, młodymi ziemniakami, ryżem, mizerią, zieloną sałatą, sałatką z papryki, kompotem z jasnych owoców.
audemars piguet replica
Jest to przepis o pewnych zaletach: do sporządzenia potrawy można wykorzystać leciwego bażanta, otrzymany wywar można podać jako rosół (wystarczy dodać ugotowany makaron i drobno pokrojoną zieloną pietruszkę) lub wykorzystać do sporządzenia innej zupy. Jest to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za mięsem z gotowanego bażanta.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2025 knieja.pl.