Składniki:
Piersi z bażanta,
150 g cielęciny,
3 namoczone w mleku bułki,
100 g masła,
pół szklanki śmietany,
replicas de relojes
3 żółtka,
1 łyżka posiekanej drobno zielonej pietruszki,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
2 szklanki rosołu.
Sposób przyrządzenia:
Odciśnięte porządnie bułki rozetrzeć w misce z masłem. Cielęcinę i mięso z bażanta przepuścić przez maszynkę i dokładnie utrzeć z bułką. Podgrzać śmietanę. Dodawać do masy po łyżeczce gorącej śmietany i po 1 żółtku, stale mieszając. Dodać sól, pieprz, gałkę i zieloną pietruszkę. Dokładnie wyrobić masę (jeśli za rzadka, dodać bułki, jeśli za gęsta śmietany). Z wyrobionej masy formować kulki, gotować je w niewielkiej ilości rosołu, delikatnie wyjmować. Podawać z sosem lub jako dodatek do pieczonego bażanta.