knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Imbirowy bażant pieczony

Składniki:
1 młody bażant,
1 cytryna,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
i łyżka oleju,
10 dkg słoniny,
2 dkg masła,
sól.


Sposób przyrządzenia:
Bażanta oskubać z piór,opalić, wypatroszyć, umyć, osączyć z wody, wytrzeć ściereczką. Sól wymieszać z imbirem i olejem, uzyskaną mieszaniną natrzeć bażanta z zewnątrz i wewnątrz, skropić sokiem z cytryny, włożyć do emaliowanego lub porcelanowego naczynia i wstawić do chłodnego miejsca (do +7°C) na 2 dni. Słoninę pokrajać w cienkie plasterki i obłożyć nimi bażanta, obwiązać białą bawełnianą lub lnianą nitką, włożyć do brytfanny, dodać łyżkę roztopionego smalcu i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiając początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem. Z upieczonego bażanta zdjąć słoninę i nici, ponownie wstawić do piekarnika, aby ptak równomiernie zrumienił się.
Masło utrzeć z odrobiną imbiru, uformować kwadracik lub prostokąt i wstawić do chłodnego miejsca.
Upieczonego bażanta podzielić na porcje i podawać z maleńką kosteczką masła na wierzchu z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko, frytek, brokułów, kalafiora, mizerii lub marchewki z groszkiem, zielonej sałaty, cykorii.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.