knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant zapiekany z serem

Składniki:
Bażant,
serce i wątróbka z bażanta,
sól,
pieprz,
150 g masła,
1 duża cebula,
250 g pieczarek,
1 szklanka gęstej śmietany,
1 kieliszek wytrawnego wina,
100 g startego sera,
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego, umytego bażanta podzielić na 4 części, natrzeć solą, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić 10 - 15 min.
Drobno pokrojoną wątróbkę, serce, pokrojone w paseczki pieczarki i drobno pokrojoną cebulę przesmażyć na maśle, podlać winem, dusić pod przykryciem.
Uduszone mięso przełożyć na wysmarowany masłem żaroodporny półmisek, polać sosem z duszenia, obłożyć duszonymi z winem dodatkami, zalać śmietaną wymieszaną z mąką, posypać tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 40 min. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.