Bażant z soczewicąSkładniki:
Bażant,
sól,
150 g słoniny,
5 ziarenek pieprzu,
otarta skórka z cytryny,
250 g soczewicy,
2 szklanki rosołu,
1 łyżka mąki,
1 cebula,
1 łyżka masła.
Sposób przyrządzenia:
Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą, obłożyć plasterkami słoniny, zrumienić w rondlu, dodać pokrojoną w plasterki cebulę, skórkę z cytryny, pieprz, zalać szklanką rosołu i dusić pod przykryciem. W pozostałym rosole gotować soczewicę, aż będzie pół miękka. Miękkiego bażanta wyjąć, podzielić na części. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito, wymieszać z soczewicą, chwilę gotować na małym ogniu dla odparowania. Włożyć bażanta, chwilę dusić razem. Wydrukuj
|