Ba¿ant z kremem ja³owcowym 
\"Ba¿ant z kremem ja³owcowym \" 
 
 
Sk³adniki: 
1 m³ody ba¿ant, 
10 dkg s³oniny i ³y¿ka mas³a, 
sól, 
pieprz. 
Krem: 
w±tróbka i serce z ba¿anta, 
5 dkg mas³a, 
i ³y¿eczka soku z cytryny, 
3 - 4 ziarna ja³owca. 
 
 
Sposób przyrz±dzenia: 
        Skrusza³ego ba¿anta oskubaæ z piór, opaliæ, wypatroszyæ, umyæ, os±czyæ z wody, powycieraæ ¶ciereczk±. 
        Przygotowaæ krem: w±tróbkê i serce bardzo drobno posiekaæ (rozetrzeæ na miazgê) i utrzeæ z mas³em na jednolit± masê. W trakcie ucierania dodaæ po kropli sok z cytryny i zmia¿d¿one ziarna ja³owca. Przygotowanym kremem natrzeæ wnêtrze ptaka, z zewn±trz natrzeæ sol± i wstawiæ do ch³odnego miejsca na 2 h. 
        S³oninê pokrajaæ w cienkie plasterki i ob³o¿yæ nimi ba¿anta, obwi±zaæ bawe³nian±, bia³± nitk± lub przypi±æ wyka³aczkami. Mas³o rozpu¶ciæ w brytfannie, w³o¿yæ ba¿anta i wstawiæ do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiaj±c pocz±tkowo przegotowan± wod±, pó¼niej wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdj±æ s³oninê, aby ba¿ant zrumieni³ siê. Upieczonego ptaka wyj±æ, podzieliæ na porcje, do sosu dodaæ ³y¿kê bia³ego, wytrawnego wina, doprawiæ do smaku, zagotowaæ. 
        Podawaæ porcje ba¿anta polane sosem z dodatkiem frytek, konfitury z czerwonych borówek, zielon± sa³at±. 
 
   Wydrukuj  
 
 |