knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Og³oszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjêæ
Opowie¶ci z kniei
Kuchnia my¶liwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona g³ówna
 
 
 
 
 
 
Og³oszenia
login: has³o:
Zapomnia³em has³a Zarejestruj siê!
     
« kuchnia my¶liwska - strona g³ówna | « potrawy z ptactwa

Ba¿ant z kremem ja³owcowym


\"Ba¿ant z kremem ja³owcowym \"


Sk³adniki:
1 m³ody ba¿ant,
10 dkg s³oniny i ³y¿ka mas³a,
sól,
pieprz.
Krem:
w±tróbka i serce z ba¿anta,
5 dkg mas³a,
i ³y¿eczka soku z cytryny,
3 - 4 ziarna ja³owca.


Sposób przyrz±dzenia:
Skrusza³ego ba¿anta oskubaæ z piór, opaliæ, wypatroszyæ, umyæ, os±czyæ z wody, powycieraæ ¶ciereczk±.
Przygotowaæ krem: w±tróbkê i serce bardzo drobno posiekaæ (rozetrzeæ na miazgê) i utrzeæ z mas³em na jednolit± masê. W trakcie ucierania dodaæ po kropli sok z cytryny i zmia¿d¿one ziarna ja³owca. Przygotowanym kremem natrzeæ wnêtrze ptaka, z zewn±trz natrzeæ sol± i wstawiæ do ch³odnego miejsca na 2 h.
S³oninê pokrajaæ w cienkie plasterki i ob³o¿yæ nimi ba¿anta, obwi±zaæ bawe³nian±, bia³± nitk± lub przypi±æ wyka³aczkami. Mas³o rozpu¶ciæ w brytfannie, w³o¿yæ ba¿anta i wstawiæ do nagrzanego piekarnika. Piec skrapiaj±c pocz±tkowo przegotowan± wod±, pó¼niej wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdj±æ s³oninê, aby ba¿ant zrumieni³ siê. Upieczonego ptaka wyj±æ, podzieliæ na porcje, do sosu dodaæ ³y¿kê bia³ego, wytrawnego wina, doprawiæ do smaku, zagotowaæ.
Podawaæ porcje ba¿anta polane sosem z dodatkiem frytek, konfitury z czerwonych borówek, zielon± sa³at±.


Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatno¶ci Reklama strona g³ówna Strona g³ówna
Copyright © 2002 - 2025 knieja.pl.