knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant po nelsońsku

Składniki:
Bażant,
1 łyżeczka rozmarynu,
sól,
1 łyżka masła,
20 - 30 g suszonych grzybów,
2 cebule,
600 g ziemniaków,
pieprz,
łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
1 szklanka gęstej,
kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka mąki.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą i rozmarynem, zostawić na 1 - 2 h w chłodnym miejscu, podzielić na 4 części, usmażyć na maśle, skropić wodą i dusić ok. 30 min. pod przykryciem.
Namoczone na noc grzyby ugotować, pokroić w paseczki. Cebulę drobno pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w plastry, przelać wrzątkiem. Miękkiego bażanta wyjąć, przestudzić, obrać z kości.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Układać warstwami: ziemniaki, mięso, grzyby, cebulę, każdą warstwę posypując solą i pieprzem. Wlać smak z grzybów, na wierzchu ułożyć warstwę ziemniaków, wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić ok. 40 min. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką, poruszyć rondlem, aby śmietana równo się rozeszła i dusić jeszcze ok. 10 min. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2020 knieja.pl.