knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant po generalsku

Składniki:
Bażant,
tłuszcz,
3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
po 10 dkg marchwi,
selera i cebuli,
15 dkg cytryn,
1/2 szklaki śmietany,
3 dkg rodzynków,
sól,
pieprz,
cukier,
goździki i sok z cytryny do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem. Warzywa umyć, ubrać, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do tuszki pod koniec pieczenia. Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki, usuwając pestki i włożyć do bażanta razem ze śmietaną, opłukanymi rodzynkami i przyprawami. Po upieczeniu bażanta pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z ryżem i surówkami.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2020 knieja.pl.