knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant pieczony nacierany kremem z masła

Składniki:
1 bażant,
5 dkg słoniny,
5 - 10 dkg smalcu lub masła do pieczenia,
sól.
Krem:
wątróbka i serce bażanta,
5 dkg masła,
łyżeczka soku cytrynowego,
2 - 3 jagody jałowca,
sól.


Sposób przyrządzenia:
Wypatroszonego i skruszałego bażanta (najlepszy ten natarty przyprawami i przetrzymany przez dłuższy czas w zamrażalniku) umyć, umiarkowanie posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 h.
W tym czasie przygotować krem: wątróbkę i serce drobno posiekać, rozetrzeć na miazgę i utrzeć z masłem na krem. W trakcie ucierania dodać sól, sok z cytryny, rozgniecione jagody jałowca. Wnętrze tuszki pokryć równomiernie kremem. Cienkimi plastrami słoniny owinąć bażanta i włożyć do brytfanny, polać roztopionym masłem. W trakcie pieczenia bażanta polać 2 łyżkami rosołu (może być białe wytrawne wino). Z prawie miękkiego bażanta zdjąć plastry słoniny i dalej piec do zrumienienia skórki.
Porcja bażanta (najczęściej 2 - 4 porcje) polane esencjonalnym sosem z pieczenia podaje się z ziemniakami, surówkami, borówkami do mięs, kompotami.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2018 knieja.pl.