knieja bullet Co szumi w kniejach
Filmy
Ogłoszenia
Forum dyskusyjne
Galerie zdjęć
Opowieści z kniei
Kuchnia myśliwska
Kalendarz
Znalezione w sieci
Kynologia
Akty § Prawne
 
Strona główna
 
 
 
 
 
 
Ogłoszenia
login: hasło:
Zapomniałem hasła Zarejestruj się!
     
« kuchnia myśliwska - strona główna | « potrawy z ptactwa

Bażant pieczony

Składniki:
Bażant,
tłuszcz do pieczenia,
10 dkg słoniny,
nać pietruszki,
sól i gałka muszkatołowa do smaku.


Sposób przyrządzenia:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie w środek tuszki włożyć opłukaną nać pieturszki, związać nogi, obłożyć tuszkę cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, zrumienić bażanta na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć, ułożyć na deseczce, lekko przestudzić, odciąć uda, każde pokrajać w poprzek na 2-3 kawałki. Piersi pokrajać także na tyle porcji ile poprzednio usuwając częściowo kości. Wyporcjowane mięso ułożyć na półmisku tak aby w każdej porcji było po kawałku mięsa z uda i piersi, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem, zagrzać w piekarniku. Podawać z frytkami, borówkami, kompotem i sałatą zieloną.

Wydrukujwydrukuj

 
O nas kontakt Kontakt reklama Polityka prywatności Reklama strona główna Strona główna
Copyright © 2002 - 2024 knieja.pl.