Bażant nadziewany pieczarkami i kaparamiSkładniki:
Bażant,
100 g słoniny,
200 g pieczarek,
1 duża cebula,
1 łyżka tartej bułki,
1 łyżka kaparów,
100 g masła,
1 łyżka ketchupu,
sól,
pieprz,
szczypta cukru,
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
1 jajko.
Sposób przyrządzenia:
Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą, zostawić w chłodnym miejscu na 1 - 2 h.
Drobno posiekane pieczarki i cebulę przesmażyć na maśle, dodać sól, pieprz, przestudzić. Dodać kapary, zieloną pietruszkę, tartą bułkę, ketchup, szczyptę cukru i wymieszać z jajkiem.
Nadziać bażanta, zaszyć, owinąć cienkimi plastrami słoniny, upiec w piekarniku, często polewając stopionym masłem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, aby ptak się zrumienił.
Wydrukuj
|