Bażant nadziewany owocamiSkładniki:
1 młody sprawiony bażant pieprz,
1 łyżeczka tymianku,
1/4 łyżeczki sproszkowanej,
słodkiej papryki,
2 łyżki topionego masła,
3 plasterki świeżej słoniny (10x20 cm).
Nadzienie:
1 banan,
obrany i pokrojony w małą kotkę,
1 małe jabłko,
obrane,
bez gniazda nasiennego,
pokrojone w małą kotkę,
1 ziemniak,
ugotowany,
obrany,
pokrojony w małą kostkę,
2 łyżki rodzynek,
1 duży liść szałwii,
drobno posiekany,
3 listki majeranku,
drobno posiekane,
1 łyżka drobno posiekanej,
pielonej pietruszki.
Do sosu:
Sok z 1 pomarańczy,
1 łyżka soku cytrynowego,
100 ml sherry,
1 łyżka ekstraktu z dziczyzny,
1/3 łyżeczki soli,
szczypta pieprzu,
3 pełne łyżki 30% śmietanki.
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 225°C. Bażanta natrzeć w środku pieprzem, tymiankiem i papryką. Z zewnątrz posmarować stopionym masłem. Składniki nadzienia zmieszać i napełnić nimi ptaka. Resztę przechować. Otwór spiąć wykałaczkami lub zaszyć. Na piersiach położyć plastry słoniny, wetknąć pod nie skrzydła i nogi, 3 - 4 razy obwiązać nicią. W brytfannie roztopić masło, bażanta ułożyć na grzbiecie, resztę nadzienia rozłożyć obok i wsunąć do piekarnika na 25 min. Polać sosem. Temperaturę zmniejszyć do 175°C i często polewając, piec dalsze 25 min. Zdjąć nitki, plasterki słoniny przechować w cieple. W ciągu następnych 20 min. zrumienić bażanta, cały czas polewając tłuszczem. Wyjąć z brytfanny i trzymać w wyłączonym, nie domkniętym piecyku.
Sos odtłuścić. Dodać sok pomarańczowy i cytrynowy, sherry, ekstrakt, sól i pieprz, wygotować do gęstości. Domieszać śmietankę, raz jeszcze zagotować. Wydrukuj
|